Az izlandi csoda

Jung Zs.

„Stadionok helyett kórházakat” halljuk gyakran a kritikát. Pedig a stadionoknak nem alternatívája a kórház, a jobb egészségügy. Aki rövidtávon gondolkozik, sport helyett is az egészségügyre fókuszál. (Kétség kívül, ez utóbbi is fejlesztést igényel.)

Viszont az igazság, hogy a stadionok, a köréjük szerveződő különböző sportágakkal, tömegsporttal egy egészségesebb generációt feltételeznek. Egy ország egészségprogramjának hosszú távú, preventív részét képezi a mozgás, és sportélet!

Gazdasági vonatkozás tekintetében pedig elég említeni a szinte irreális pénzösszegeket, ami egy-egy professzionális futballista adás-vétele kapcsán az egyesülethez vándorol.

Durván hangzik, de aki több kórházat akar, az a betegségre szavaz. Tetszik vagy nem, fel kell ismernünk, hogy a közegészség  elsősorban a megelőző szemléleten múlik, és a sokat hangoztatott egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, mozgással és a hozzá társuló pozitív személyiséggel,  mentális állapottal van kapcsolatban.

A sport, befektetés a jövőbe, mindannyiunk közös jövőjébe! Ezt tessék megérteni!

Nem hiszik? Az alábbi cikk nem rólunk szól, bár kísérteties az analógia.. Míg Izland még négy éve is a világranglista 131. helyén kullogott, mára a 34. helyre küzdötték fel magukat – úgy, hogy az országban egyetlen profi futballklub sem működik, viszont van több mint 150 futball aréna!

 

„Az országban korábban alig volt stadion; ma már harminc olyan létesítmény van, amelyet télen és nyáron egyaránt lehet használni; közülük hét zárt térben működik. Emellett további 150 kisebb-nagyobb futballaréna áll rendelkezésre, melyek többsége télvíz idején is használható. (A mostani válogatott tagjait ezért is nevezik „fedettpályás fiúknak”.)

– Ma már szinte minden település sportot űz belőle, hogy legyen focipályája.

– Az iskolákban a kormány divattá tette a sportolást, különösen a futballt. A diákok már 5-6 éves kortól fociznak, és – vö. mindennapi testnevelés – tízéves korukra a fiúk 85, a lányok 88 százaléka tagja valamely sportklubnak.

– A siker záloga az edzőképzés: népességarányosan az UEFA-licenccel rendelkező szakemberek száma Európában itt a legmagasabb; szám szerint 650.

– Izlandon hét „fociház”, afféle labdarúgó akadémia működik, és sorra bocsátja ki a tehetségeket – akiknek nagy része persze külföldön pallérozódik.

– A focisták kivívták a közönség szeretetét. „Amikor korábban a válogatottban játszottam, az emberek azért jöttek ki a meccsre, hogy az ellenfélt lássák focizni. Amikor például Lettország ellen játszottunk, mindössze 1500 néző jött ki az eseményre, és ők is rendre fújoltak minket. Ma teltház előtt szerepelünk, és fantasztikus a hangulat” – mondta nemrég Hermann Hreiðarsson védő.

Ezzel az Izlanddal játszunk szombaton, mely legalább annyira meg akarja mutatni magát a világnak, mint a mieink. Elszántság, lelkesedés és nemzeti önbecsülés csap hát össze mindkét oldalon. A skandinávok ráadásul június 17-én, pénteken ülik nemzeti ünnepüket, melyen arra emlékeznek, hogy 1944-ben elnyerték függetlenségüket Dániától.

Innen különösen szép a győzelem. Igaz, mi már a döntetlennek is nagyon fogunk tudni örülni.”

Teljes cikk itt olvasható: válasz.hu

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?