VASÁRNAP IS NYITVA

Jung Zs.

Már nem tudunk semmihez alkalmazkodni. Önmagunkhoz sem. Nem tudunk, nem akarunk előre tervezni. Ad-hoc élni, „nézegetni” „plázázni” akarunk. És azt, ha eszünkbe jut két gyorsfagyasztott pizzát venni vasárnap - azt akkor és ott megtehessük. Mert nem tudunk várni hétfőig. Ezzel sem. Egy félreértelmezett „carpe diem” az egész életünk, amiről azt gondoljuk, hogy szabad akaratunkból tervezett cselekvéseink egymásutánja...

 A legboldogtalanabb társadalmak a fogyasztói társadalom talaján virágoznak… a jóléti Amerika mára egy prozac országgá nőtte ki magát. A szerzés, vásárlás öröme hamis illúzió – fenntartója a média ipar, eszköze a marketing.

A vasárnapi nyitva tartás nem a szabad döntés princípiuma, a vasárnapi nyitva tartás kikövetelése nem a szabadságunk szimbolikája, sokkal inkább a rendezetlenségünk, ziláltságunk, ostobaságunk leképeződése. Nincs idő a baráti kapcsolatainkra, nincs pénzünk a kultúrára – mondják, szegény ország, rohanó világ... Bolyongásra a szupermarketek polcai közt mindig jut. Pedig hát… a kiállítás megnyitók ingyen vannak, mennyivel értékesebbek lennének a percek a könyvtár polcai közt sétálgatva mintsem árukkal megrakott gondolák labirintusában. De nekünk szórakozásnak is már csak a fogyasztás jutott. Végérvényesen elvesztünk, és erre legjobb példa, hogy mi a hét minden napján fogyasztani akarunk.

http://nkf.blogstar.hu/./pages/nkf/contents/blog/26509/pics/lead_800x600.jpg
fogyasztói társadalom,vélemény
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?