Megszentségtelenített ünnepeink...

Jung Zs.

"Ehhez sem kell különösebben sok mindent hozzáfűzni." - osztotta  meg ezzel a kommentel az alábbi videót a kreatív online.

Popsikon játsszák el a jingle bellst.

De, kell! Mert, ez nem vicces. Ez ízléstelen. Ízléstelen és tiszteletlen is egyben. És ami ravasz és sunyi ebben a történetben: ezt az ízléstelenséget összekötik egy jótékonysági akcióval – így legalizálva a tiszteletlenséget. Máris „polgárjogot” nyert a provokáció. Mert hisz mi nem provokálunk, mi csak jópofáskodunk és veletek ellentétben – veletek, akik csak ünnepeltek – mi jótékonykodunk is. Ez ennek az akciónak a tartalma.

A kedves olvasó pedig, aki megosztja ezt a poént, egy másik poszt alatt nosztalgiázik, hogy ma már nem olyan az ünnep mint régen volt… Ma már nincs meghittség, szeretet. Ma már a bensőséges pillanatok helyét átvette a rohanó világ, a bevásárlás, nincs karácsonyi hangulat, nincs egymásra figyelés.

Mintha nem mindenkinek a SAJÁT döntése lenne, hogy mikor rohan, és mikor áll meg egy pillanatra! Mintha nem mindenkinek a saját döntése lenne, hogy elgondolkodik az ünnep mibenlétén - mielőtt ilyen jópofa viccnek tűnő videókat oszt meg. Mintha nem mindenkinek a saját döntése lenne, hogy visszagondol: mitől is volt olyan jó, olyan más az a régi karácsony? A mézeskalács illatától, a fenyő illatától, hogy vasárnaponként felöltözött ünneplőbe a család, és elment a templomba… Együtt. A mai fiatalok már nem járnak templomba, legyintünk. Miért? Miért felejtették el, felejtettük el mi is ezt a kapcsolatot? Miközben itt a 21. század, őrült rohanó világában egyfolytában keressük a spiritualitást, a szakralitást, a kapaszkodókat?

Persze nehéz ezt elölről kezdeni. Generációk tévedtek el valahol a fogyasztói társadalom útvesztőiben. Generációk keresik a boldogságot. Pedig nincs az olyan messze…

http://nkf.blogstar.hu/./pages/nkf/contents/blog/22907/pics/lead_800x600.jpg
karácsony,vélemény
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?