...És ki pénzeli a karaktergyilkosokat?

Jung Zs.

A múlt héten Nógrádi György, most pedig Bogár László került a sakkjátszmák fekete mezőjére. Futó támadja a királyt, - hogy stílszerű legyek, cinikus és kellően alaptalan – megfelelve a trendnek.

Először Rajcsányi Gellért érezte úgy, szólnia kell, mert Bogár tanár úr állításai „a kevésbé képben levő tömegekkel szemben megalázó mértékű félretájékoztatás, dezinformálás.” Nem úgy Rajcsányi cikke. Az ő tudni vélt igazát néhány ténnyel mi is „alátámasztjuk” majd alább – még nagyobb zavart keltve a „kevésbé képben levő tömegek”-ben.

S, hogy miért ment neki Bogárnak és nevezi hagymázas próféciának Rajcsányi Gellért a közgazdász állításait? Felületesen szemlélve mondhattuk volna: Gerényi leigazolt a Mandínerhez, Rajcsányi meg ilyeneket ír, mert valami módon el kell húzni a „lapot” jobbról középre, egyrészt az olvasottság, másrészt a finanszírozásban stratégiai jelentőséggel bíró hirdetők miatt. Meg persze marketing koncepció részeként építeni kell Rajcsányi főszerkesztő személyes brandjét is, legalkalmasabb eszköz, ha vitát generálunk, kérdőjeleket teszünk, felkavarva az állóvizet jobbról, hogy aztán legyen néhány felkiáltás balról egy olyan témában, amiről mára mindenkinek van határozott véleménye: migráció – bingó!

De nem lett vége a rajcsányi gondolatkísérlettel a bogári víziók témának, Jeszenszky Zsolt tovább folytatta . A két kollégát Bogár ama kijelentése predesztinálta (gazdaság)politikai gondolatkísérletre, mely szerint a migráns válság mögött az USA érdekérvényesítése húzódik meg, és a migrációval az Európai (Német) – Orosz – Kínai egymást kiegészítő gazdaságpolitikát célozzák gyengíteni. Rajcsányi és Jeszenszky  szerint ez nem több mint hagymázas gondolat, fantazmagória, összeesküvés elmélet.

Hogy a gondolatkísérletben leleplezett valóság még hihetőbb legyen, Rajcsányi be is hivatkozik cikkében néhány gazdasági mutatót, egész pontosan a 2014-es gazdaság-össztermék világranglistát, illetve a 2014-es külkereskedelmi forgalmi adatokat – hogy kétség se legyen, erről egy grafikont is mellékel. Viszont szemérmesen hallgat a 2014-es GDP (vásárló érték) alakulásáról. Mi most pótoljuk, íme:

GDP 2014 IMF szerint:
https://en.wikipedia.org/wiki/..(PPP)

(0, EU 18,640 mrd )
1, Kína 18088
2, USA 17,348
3, India
4, Japan
5, Germany
6, Oroszország: 3,576

Ennyit a számadatokról. Természetesen a gondolatkísérletet igyekszik a kevésbé „egzakt” számokkal nem alátámasztható szemszögből is megvédeni, de ahogy azt egy kommentelő írta: „Kár ezt a témát Önnek erőltetni, mert nem ért hozzá. Téves alapokról kiindulva téves következtetésre jut.”

(Abszolút zárójelben nem kell feltétlen politológia, közgazdaság vagy akár történelem szakosnak lenni, hogy kicsit tovább lássunk, újságíróként viszont illene, ha csak nem Ulfkotte-i bértollnokokról beszélünk, ott kifejezetten előnynek számít a balladai homály…)

Rajcsányi és Jeszenszky urak szíves figyelmébe:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Geographical_Pivot_of_History?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201511

Azonban van a témának szakirodalma is. A tömeges migráció mint fegyver jelenik meg a legújabb kori történelemben, ezek a modern kori gazdasági térnyerés eszközei. A háborúkat mindig valamilyen haszonszerzés céljából indította az emberiség, a legújabb kori háborúkat azonban nem feltétlen fegyverekkel kell megvívni. Egy-egy ország, térség gazdasági, kulturális destabilizálására, nyomásgyakorlásra alkalmas fegyver a migráció. Erről szól többek között Kelly M. Greenhill - Weapons of Mass Migration c. könyve. (A szerző a  Havard Egyetem professzora, Nemzetközi Ügyek Tudománya) . A professzor dolgozatában átfogó elemzéseket ad, szisztematikusan vizsgálja az elmúlt fél évszázad célállamainak befolyásolását, ennek hatékonyságát, rámutat manipulációkra, érdekcsoportok befolyásolására. Szó esik politikai zsarolásról, menekült/bevándorló beáramlásról, hogyan válnak egyfajta normák politikai zsarolás tényezőivé. A különböző esettanulmányokban Európa, Kelet-Ázsia és Észak-Amerikát vizsgálja.

A másik állítás, miszerint egy-egy régió – esetünkben az EU (Németország) - gazdasági és kulturális gyengítése hatalmi érdekekből történhet világosan kitűnik George Friedman 2015 február 3-án, (még a migráns válság begyűrűzése előtt) a The Chicago Council on Global Affairsnél megtartott „Flashpoints. The Emerging Crisis in Europe”c. könyvének sajtótájékoztatójából. (George Friedman amerikai politológus, szerző, Strafor Corporation agytröszt alapító – vezérigazgató, számos könyv szerzője, többek között: The Next 100 Years, America`s Secret War.)

Kiragadva egyetlen mondatot, és gondoljuk végig ennek tükrében az elmúlt pár hónap történéseit: „Aki megmondja, hogy a németek mit fognak most tenni, az a következő 20 év történelmét is megmondja."

Nos, kétség kívül a fentiek „nem kell mindent tudni” alapon nem, vagy csak nagyon ritkán jelennek meg a tömegeknek szánt mainstream fősodor tájékoztatásban. Attól azonban, hogy a mi saját műveltségünk kapcsán birtokában vagyunk-e létező információknak, tudásnak még nem változik meg a világ viszonya a dolgokhoz. Ez csupán a mi saját világnézeti viszonyulásunkat, rálátásunkat határozza meg az egyes eseményekre vonatkozólag. (Nem érthetjük meg a világ történéseit, ha a kulcslyukon keresztül próbáljuk szemlélni…)

Végezetül: „Rajcsányi Gellért írása meglehetősen alapos és tárgyilagos, nem is tudok, nem is akarok vele vitatkozni.” – írja Jeszenszky. Majd így folytatja:

„Alapvetően mindig szívesen olvasom, ha egy publicista nálam sokkal sziporkázóbban, szórakoztatóbban gúnyolja ki Bogár László fantazmagóriáit. Bogárban és persze számos hozzá hasonló, megbocsáthatatlanul nagy nyilvánosságot kapó fantasztában, Drábiktól Szaniszlóig, az a legborzasztóbb és legveszélyesebb, hogy néhány – általában evidens – igazságmorzsára építik fel hajmeresztő téziseiket (ahogy persze azt a szemfényvesztők mindig is tették és teszik, itthon és külföldön egyformán). Az ilyen „kis igazságokkal” persze, hogy könnyű megfogni az ezekre fogékony, nem túlságosan tájékozott, sok esetben frusztrált, a világgal elégedetlen, problémáikra egyszerű válaszokat kereső, alapvetően jó szándékú tömegeket.

És miután megfogalmazta az igazságot, evidenciát, amivel mindenki egyetért vagy ami legalábbis sokaknál jól rezonál, ezzel megnyeri a nézők, olvasók szimpátiáját, s azok vakon követik őt a további, immár elrugaszkodott, elvetemült állítások kacskaringós ösvényein. Nincs ebben semmi újdonság, a manipuláció pontosan így működik mindenütt. Ehhez hozzájön aztán a tájékozatlan tömegek totális hülyítése, valahol már hallott szavak, tudományos kifejezések egymás után dobálásával (ezzel növelve a hitelesség, hozzáértés látszatát), majd pedig ezek között fantasztikus összefüggések feltárása, ami a témá(k)hoz valójában mit sem értők számára meggyőző erővel bír. Ez sem újdonság persze; így pedig az összeesküvés-eméletek születnek mindenütt.”

Igen, így van, pontosan! Olvassuk csak ismét: „igazságmorzsák”, „kis igazságok”, „valahol már hallott szavak”, „hitelesség, hozzáértés látszata” - …és akkor most olvassuk el újra Rajcsányi Gellért „cikkét”. Megvan ugye?!

http://nkf.blogstar.hu/./pages/nkf/contents/blog/22162/pics/lead_800x600.jpg
Bogár László,hírmagyarázat,Mandiner
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?