Van egy jó ötlete beszólni a kormánynak? Most kis szerencsével 200 ezret is nyerhet!

Jung Zs.

„ Ez de aljas” írta a „Budapest Artjobs” zárt csoportban megosztott bejegyzés alá valaki. A  bejegyzésben pedig a Trancparency International felhívása állt, miszerint:

„Készíts egy közbeszerzésről szóló infografikát és nyerj! Magyarázd el miért probléma a közbeszerzésekben tapasztalható korrupció, vagy azt, hogy hogyan folyik el a közpénz egyes közbeszerzéseken keresztül. Esetleg javasolj megoldásokat a problémára, de a TI Magyarország megállapításait, javaslatait is megjelenítheted.

1.    díj: 200.000 HUF
2.    díj: 150.000 HUF
3.    díj: 100.000 HUF

A pályázat végével három díjazottat választunk ki, akik nyereményüket (bruttó 200.000, 150.000 vagy 100.000 forint) az évente megrendezésre kerülő „Átláccó” Fesztiválon, a Korrupcióellenes Világnapon vehetik át, 2015. december 9-én az A38 Hajón, ahol a legjobb műveket kiállítjuk. (Az eseményről bővebb információ hamarosan!)

Pályázati határidő: 2015. november 27.
A pályaműveket a bazis@transparency.hu email címre várjuk.”

Egy alkotó 1 művel, vagy legfeljebb 3 képből álló sorozattal pályázhat. A még nem publikált, erre a pályázatra készített alkotásokat lehet beküldeni. Várjuk a profi és az amatőr alkotók munkáit is!

A nevezésnek tartalmaznia kell:

1.    Az infografikát – beadási méret: 1200 pixel széles álló kép esetében és 1200 pixel magas fekvő kép esetében. Ez lehet png vagy jpeg formátum is. (Fontos, hogy jó minőségű felbontásban is meglegyen az alkotás a készítőnél, hogy a későbbiek folyamán A3-as méretben kinyomtatható legyen.)
2.    Az infografika címét
3.    Az alkotás rövid leírását
4.    A pályázó rövid bemutatkozóját (pár sor magadról, mivel foglalkozol, miért pályáztál stb.)

A zsűri értékelésének fő szempontjai a kreativitás, az egyszerűség, a könnyen érthetőség és az adatok szemléletes ábrázolása.

Bővebb információ a pályázat feltételeiről:

http://transparency.hu/infografika

Hát ennyi a kiírás… Megnézném azt a „brainstormingot”, ahol a kreatívok fejéből ez az ötlet kipattant. A feladat meglehetősen kaotikusnak hatott: létrehozni egy attrakciót, ami széles tömegeket megmozgat, mindenképp legyen kulturális vetülete, mert a szellemi iránymutatók mindig az értelmiség köréből kerülnek ki, ők a szócsövek a társadalom alsóbb rétegei irányába (ők generálják a forradalmakat). Ez utóbbi - hogy legyen valami változást sürgető, forradalmi vetülete a dolognak – szintén fontos, mert ehhez majd kapcsolódhatnak a szellemiséggel önazonosságot vállaló facebook csoportosulások, meg a nyilvánosan fel nem vállalt politikai pártok.

Aztán kellett valami téma is, ami összefügg a Transparency International tevékenységével – és itt jött a dilemma, hogy miként lehetne közgazdasági kategóriákat művészi nyelvre fordítani: mondjuk verseljék meg közbeszerzéseket. Egy okosabb gyakornoknak azonban eszébe jutott, hogy abból lehet, hogy inkább a kabaré műfajra hajazó „fűzfapoetizmus” lenne, így aztán tovább töprengtek, és akkor pattant az isteni szikra: infografikai pályázat! Ez olyan jó tudományosan hitelesnek hangzik.

 „Készíts egy közbeszerzésről szóló infografikát és nyerj! Magyarázd el miért probléma a közbeszerzésekben tapasztalható korrupció, vagy azt, hogy hogyan folyik el a közpénz egyes közbeszerzéseken keresztül. Esetleg javasolj megoldásokat a problémára, de a TI (Transparency International) Magyarország megállapításait, javaslatait is megjelenítheted.”

Kétség kívül a közbeszerzések lebonyolítása egy olyan téma, ami az általános műveltség" kompetencia körhöz tartozik, hova tovább a mondásban szereplő futball mellett ehhez ért igazán az átlagpolgár… Lefordítom magyarra amit fentebb olvashatnak: mondd fel fiam a leckét, kíváncsi vagyok mit tanultál eddig az általam neked a médián keresztül elmondottakból, és várom ezek alapján kipattant ötletedet – igen, tőled alulról– ,hogyan lehetne még egy jót beszólni a kormánynak.

Nos, az egyes társadalmi, politikai erők kiszolgálása nem új keletű dolog. Mindig voltak, vannak és lesznek, akiket a múzsa helyett, némi ellenszolgáltatásként várt előmenetel, zsíros bankszámla, vagy csak egy vállon veregetés csókol homlokon – kinek mi az árfolyama.

De itt most valami egészen másról van szó. Úgy tűnik a  tömeges "pocskondiáztatás” mint a mecenatúra eszköze jelenik meg. Egészen újnak hat ez még itt ebben az Arc Plakátversenyen edződött országban is, ahol egyes alkotóknak bármiről ugyanaz jut eszébe: nyafogni egy sort Magyarországgal kapcsolatban.

Hát csak figyeljenek, ha úgy érzik, pályázzanak! Végül pedig -a pályázat részeként- ne felejtsenek el magukról pár jó szót írni: „ A pályázó rövid bemutatkozója , pár sor magadról, mivel foglalkozol, miért pályáztál stb.” - (félreértések elkerülése végett nem jelszóval, elkülönített zárt borítékban) had tudja már meg a zsűri kit tisztelhet az ön személyében - csak, hogy igazán „transzparens” legyen a dolog.

Így kell ezt csinálni, brávó! Nesze neked egyenlő esélyek, igazságosság, részre nem hajlás, korrupció…

(Ja, és vessenek egy pillantást a támogatók logójára. Azért az is sokat elmond...)

Nézz a hírek mögé – közösség a facebookon.

http://nkf.blogstar.hu/./pages/nkf/contents/blog/21822/pics/lead_800x600.jpg
hírmagyarázat,Transparency International
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?