Németország – kisajátítások és bérleti felmondások a menekülthelyzet miatt

Jung Zs.

Sok menekültszállás már megtelt, vagy túlzsúfolt, és naponta egyre több segítségre szoruló ember érkezik, ezért további átmeneti menekültszállások nyílnak – adta hírül az NDR hírcsatorna.

Szombaton délelőtt mintegy 200 menekültet költöztettek a Salzau im Kreis Plön-i kastélyba. Az előkészületek már szerdán megkezdődtek az épületben, ami egykor a Zenei Akadémia kezelésében a Schleswig-Holstein Musikfesival-nak adott otthont. Jelenleg a Vörös Kereszt által összesen 300 rászorulót tudnak elszállásolni. Az épület már évek óta üresen állt, eladásra várva. A menekülthelyzet miatt az ország az értékesíthetőséget most visszavonta.

A menekültek érkezését bemutató videót megtekintheti a képre kattintva az NDR csatorna oldalán.

Azonban egyre feszültebb a helyzet a német társadalomban a bevándorlás miatt, mivel egyre nagyobb gondot okoz a migránsok elhelyezése. Az önkormányzatok régi bérlőiknek kényszerülnek felmondani, hogy helyet találjanak a bevándorlóknak. A múlt héten egy középkorú ápolónő esete járta be a sajtót, akinek 16 év után kell elhagynia otthonát. Nieheim-i ápolónő egy háromemeletes bérház első szintjén élt korábban két fiával, akik már elköltöztek. A nő egyedül maradt a 90 négyzetméteren kutyájával és macskájával. Most azonban mennie kell, szomszédasszonyával együtt. Az ápolónő nem érti, hogy miért így próbálja megoldani az önkormányzat a helyhiányt, hiszen vannak üresen álló lakások a településen.

A Nieheim polgármestere a Die Welt német lapnak elmondta országszerte nem ők az egyetlenek, ahol a menekültek elhelyezése miatt hasonló lépésre kényszerülnek. A városnak mérlegelnie kell, mivel minden új 30 fő befogadására alkalmas lakóegység 300.000 eurójába kerülne az önkormányzatnak, ez a megoldás azonban ingyen van. Az ápolónő 2016 májusig maradhat a lakásban.

Egy másik eset Eschbach-ban történt, ahol egy 56 éves nő 23 éve tartó bérleti viszonyát mondta fel az önkormányzat a menekültekre hivatkozva. A polgármester szerint segítenek új otthont találni a nőnek, akinek ez év végéig kell elhagyni jelen lakását. Az 56 éves nő azonban ügyvédhez fordul, ahogy fogalmaz: „botrányosnak tartom, hogy a bérlőt kidobják a lakásból.” – tudósított a spiegelonline.

Azonban nem csak a bérletek felmondása borzolja a hétköznapi ember kedélyeit a szövetségi köztársaságban. Ahogy azt az index is megírta: „A berlini városvezetés üresen álló lakásokat és irodaépületeket sajátít ki a német fővárosba érkezett menekültek elhelyezésére. Ezek között luxuslakások is lehetnek. A város az igénybe vett ingatlanokért jelentős kártérítést fog fizetni a tulajdonosoknak, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
…A berlini lakástulajdonosok egyesülete szerint a fővárosban spekulatív okokból 5000 lakás is üresen állhat. A Zöldek szerint a közelgő tél miatt tömegek maradhatnak fedél nélkül a német fővárosban, ezért a menekültek elhelyezésénél nem lehetnek tabuk.”

Nézz a hírek mögé – közösség a facebookon

http://nkf.blogstar.hu/./pages/nkf/contents/blog/21326/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlók,kisajátítások,Németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?