Kik ezek és miért jönnek? Miért pont most?

Jung Zs.

Nem érti, hogy mi történik?

Olvassa végig – lépésről lépésre megmutatjuk mi zajlik a színfalak mögött.

Kik ezek és miért jönnek? Miért pont most?

Migráció. Egyre erőteljesebben, és kétségeket kizárva rajzolódik a kép: ezeket az embereket egy pontosan eltervezett stratégia mentén útnak indították. Ennek a többszázezres / több milliós migráns tömegnek az összetétele egyáltalán nem homogén. Ami közös bennük, az egyetlen egy dolog: mindannyian a nagyhatalmi politika áldozatai. Azok is, akik allah nevében jönnek hódítani, azok is akik a háború elől menekülnek, és azok is akik Afrika szegény országaiból útra kelnek gazdasági bevándorlóként. Különböző motivációk, de a cél, aminek érdekében ezeket az embereket -Szíriából, Irakból, Afganisztánból, Pakisztánból, Líbiából, Eritreából és Afrika számos országából- egyidejűleg startpisztollyal elindították egyetlen stratégia része. Lehetséges, hogy ez a stratégia a világ elmúlt évtizedeinek berendezkedését hivatott újraírni? A kérdés tehát: vajon migráció mint fegyver jelenik meg a 21. század hatalmi törekvésének- forgatókönyvében?

Háttér irodalom: Kelly M. Greenhill - Weapons of Mass Migration c. könyve. (A szerző a  Havard Egyetem professzora, Nemzetközi Ügyek Tudománya)

Könyv: http://www.cornellpress.cornell.edu/book/?GCOI=80140100627270

Kelly M. Greenhill egy cikke: http://belfercenter.ksg.harvard.edu/publication/18120/strategic_engineered_migration_as_a_weapon_of_war.html?breadcrumb=%2Fexperts%2F803%2Fkelly_m_greenhill

 

Globális probléma – lokális félelmek.

Az átlagember félelme migrációs kérdést tekintve teljesen érthető módon az önmaga és családja testi épsége, környezete iránti aggodalomban nyilvánul meg. Nehezebben lenne értelmezhető számára, hogy féljen mondjuk egy gépezettől, egy hatalomtól vagy egy pénzembertől, aki szervezetein keresztül szerte a világon ezreket tud megmozgatni. A szervezet a csatorna - a pénz az eszköz. A kifogyhatatlan bankszámlák hátterében pedig politikai és gazdasági kapcsolatok összefonódásából egybeolvad nagyhatalmi gazdasági érdekek állnak.

 

Véletlen hasonlóságok, vagy előre eltervezett szervezettség?

Azt már említettük, hogy háttérben a világ politikai-gazdasági átrendeződése folyik, az USA szemmel láthatólag az egypólusú világuralmi rend megteremtésére fókuszál.

Ennek a törekvésnek pedig a gazdasági érdekérvényesítéstől kezdve a nagyhatalmi politikai játszmákon keresztül számos színtere létezik. Olyan színterek, amelyek térben időben távol állnak egymástól, látszólag nincs, nem létezik semmilyen kapcsolat közöttük. (Arab tavasz, Törökország Taksim tér, Ukrajna Maidan.) De ha közelebbről megnézzük ezeket a cselekményeket, felmerül a kérdés, hogy vajon nem egyetlen láncra vannak ezek a történések felfűzve?

Kattintsonhttps://www.youtube.com/watch?v=gGdcQMaLinE

 

Arab tavasz és Líbia

1./ Afrika és Kis-Ázsia: Az USA a siita-szunnita arab szembenállásnál a szunniták mellé tette le gazdasági voksát – magyarul tőlük szerzi olcsón az olajat. A kérdés azon túl, hogy az USA a demokrácia megteremtésére hivatkozva katonai attakkal megdöntötte a térségben az elnyomó diktátorok uralmát (és elejét vette a rebesgetett, de nem bizonyított atomfegyverkezésnek) volt-e motivációja arra vonatkozólag, hogy Líbia, Szíria és Irán között elvágva az utat, megsemmisítse annak a lehetőségét, hogy az Iráni gáz és kőolaj szárazföldi vezetéken keresztül jusson ki a Földközi tengerhez, és onnan Európába, mivel ez a vezetékrendszer vetélytársa lett volna az Arab félsziget USA és ellenőrizte szunnita kőolaj kitermelő államai által szállított olajnak?

Kadhafi likvidálásával, Líbia „szétverésével” sikerült megszüntetni azt a mesterséges szűrőt, ami megfogta Afrika belsőbb területeiből irányuló elvándorlást – ezzel Európára engedni több százezer bevándorlót.

Berlusconi –állítólag - évi több millió eurót fizetett Kadhafinak azért, hogy biztosítson befogadást egyúttal parti őrjáratot az afrikai kontinens mélyéből dél-észak tengely mentél Európa fele elindult tömegek miatt, így akadályozva meg, hogy ez a migráns áradat a Földközi Tengeren keresztül – mint legközelebbi célpont rászabaduljon Olaszországra – aztán onnan tovább Európára.

Háttér: http://nol.hu/kulfold/berlusconi_es_kadhafi_baratsaga_-346791

 

 

Mi történik Szíriában?

Amerika eredentő célja az volt, hogy eltávolítsa a hatalomból Bassár el-Aszadot, úgy tűnik azonban, hogy az Iszlám Állam ellen vívott nemzetközi háború hatására a szíriai elnök most a „kisebbik rossz” az Egyesült Államok szemében, akinek hadserege az USA által létrehozott és pénzelt, időközben önjáró gyilokfegyverré vált ISIS ellen harcol. Aszad, akinek hadserege iszlamista fegyveresekkel és más kormányellenes felkelőkkel 2011 óra vív harcot, egy márciusi interjúban azt mondta, egyes becslések szerint havonta ezer újonc csatlakozik Szíriában a terrorszervezethez. „Irakban és Líbiában is terjeszkedik az Iszlám Állam, és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet számos tagszervezete is hűséget esküdött neki”

Oroszország támogatja Aszadot – nem véletlen, az utolsó Földközi tengeri állása maradt a térségben.

A megoldás tehát ésszerű lenne: ki kell egyeznie az USA-nak és Oroszországnak, Aszaddal, és megálljt parancsolni az ISIS-nek.

Háttér 1.: http://www.honvedelem.hu/cikk/50106_orosz_katonai_jelenlet_sziriaban

Kattintson: http://mno.hu/?block=mno_video_popup&param=media_id%3D135467

 

Mellékszereplők

A térségben van egy nem elhanyagolható mellékszereplő Törökország, aki megsértődve azon, hogy az EU elhárította annak lehetőségét, hogy az államot felvegyék az unió tagjai közé, most hirtelen meghatározó tényezőként kezdi érezni magát.

Egyébként az is, tekintettel arra a több millió menekültre, akik Törökország befogadó táboraiban várakoznak.

(A török miniszterelnök pár napja megdöbbentő nyilatkozatot tett: mondják meg Európában, hogy hol hány menekültet tudnak fogadni, és ők repülőgépekkel odaszállítják. Mondta mindezt bujkáló mosollyal az arcán.)

A Törököknek persze más, egyéni motivációjuk is van a térségben, amikor harcba szálltak az IS ellen. A terror ellenes műveletek keretein belül a török vezetés az ISIS helyett elsősorban kurdokat támadja, felszámolni igyekszik ezáltal annak lehetőségét, hogy a határ mentén létrejöhessen egy egybefüggő terület, amit a kurdok ellenőriznek.

(A világ pedig szemet huny ezen emberáldozatok fölött.)

 Háttér 1: http://hvg.hu/vilag/20130922_Bucsut_inthet_Torokorszag_az_EUnak

 Háttér 2 : http://mandiner.hu/cikk/20150901_ynet_aszad_oldalan_szallnak_be_az_oroszok_az_iszlam_allam_elleni_kuzdelmekbe

 Háttér 3: http://444.hu/2015/07/28/torokorszag-nem-az-iszlam-allamot-akarja-megallitani-sziriaban-hanem-a-kurdokat/

(Egy szubjektív, érdekes felvetés) : http://orientalista.hu/torokorszag-es-az-usa-nem-az-iszlam-allam-elleni-haborura-keszul/

 

Jelentéktelen részletek I.

Emlékszünk még a lehallgatási botrányra. Miért hallgatta le Amerika a szövetségeseit? Csak úgy igaz?...gondolja az egyszerű ember. A politika része – lehallgatunk mindenkit.

Vajon van-e bármi köze a lehallgatásnak Georg Friedman a The Chicago Council on Global Affairsnél megtartott sajtótájékoztatóján, (ahol a „Flashpoints. The Emerging Crisis in Europe” című könyvét mutatta be) 2015. február 3-án tett kijelentéseihez: „Aki megmondja, hogy a németek mit fognak most tenni, az a következő 20 év történelmét is megmondja.”

… és a kérdés: lehet-e befolyásolni azt, hogy mi jellemezze a német gazdaságpolitikát a következő 20 évben?

Háttér: https://www.youtube.com/watch?v=gGdcQMaLinE&feature=youtu.be

A lehallgatások motivációja mindig hatalmi törekvés, legyen az politikai, gazdaságpolitikai,. (Egy mondat erejéig utaljunk nem mellékes kérdés Szabad kereskedelemi egyezmény tárgyalásai is…) Kínzó, de felmerül a kérdés: az a Merkel kancellár, akit nem egy döntésképtelen politikusnak ismert meg a világ most miért nem cselekszik? Miért tesz önmagának ellentmondó kijelentéseket, miért bizonytalan? Lehet-e ennek bármi köze a korábbi lehallgatási botrányhoz? Valószínű sokkal több van a háttérben, de a Volkswagen letérdepeltetése nem egy elhanyagolható momentum. Merkel szemmel láthatóan „harapófogóban” van.

Háttér: http://magyarhirlap.hu/cikk/36317/Volkswagen

 

Jelentéktelen részletek II.

Alábbi linken a hír a Sky által bemutatott zsebkönyvről, illetve a weboldalról, ami MINDENFÉLE IMRESSZUMOT NÉLKÜLÖZ azaz nem lehet tudni, hogy ki üzemelteti, viszont remek ötleteket ad, hogy miként lehet egy-egy országban érvényre juttatni menekült státuszunkat. Miért nem tüntetik el ezt az oldalt a világhálóról? A kiskönyv és a weboldal olyan támpont, ami minden kétséget kizárva a migráns áradat szervezettségére utal. A kérdés már csak az, hogy kinek az érdeke ezt támogatni, és Európa fele irányítani.

Háttér 1. : http://news.sky.com/story/1551853/sky-finds-handbook-for-eu-bound-migrants

Háttér 2.: http://w2eu.info

És végül: a migrációs invázió megmutatta mennyire sérülékeny Európa. Mennyire nincs egység, milyen könnyű összeugrasztani az egyes tagállamokat.

A fentiek tekintetében egyértelműen kirajzolódik a háttérben vívott hatalmi harc, ami a migrációs inváziót elindította mint a modernkori hadviselés egyik fegyvere. A történelem naponta íródik, a napvilágra kerülő újabb információk egyúttal új kontextusba is helyezik a történéseket.

Nézz a hírek mögé - közösség a facebookon

http://nkf.blogstar.hu/./pages/nkf/contents/blog/21243/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?