"Hazudtak nekünk!"

Jung Zs.

Nézem a híradásokat. Már két hete. … Látok gyerekeket, nőket, arcokat amikre a remény rajzolja kétségeit. És látok szikár erős férfiakat céltalan várakozással heverészni a senki földjén, máskor tülekedni vonatra fel, vagy épp rendőrre köveket dobálni.

De mégsem ez ragad meg bennem, mert van valami, ami mindent felülír. Képsorok, ahogy jönnek - vagy talán mennek…? Számolatlanul sokan, végeláthatatlan sorokban. Jönnek gyalog és rendületlenül. Néha futva valamit elérni vagy valami elöl.

Futva, mintha a „korábban odaérni” bármit is számítana ezen a zarándoklaton, ahol maga az út a cél. Tudom, első olvasatra embertelenül cinikus e kijelentés… de gondoljuk csak végig, egyszer úgy igazából!

 „Az a cél, hogy eljussak Germany-be” – mondják. A lét pillanatnyi értelme tehát az erőpróba ami valahova a távolba vezet és ahol majd felsejlik „Germany”.

De mi lesz, ha megérkeztek? E túlélésért vívott megmérettetés már teljesítve, az értelemmel megtöltött élet ritmusos hétköznapjai helyett mégis újabb kihívások várják az elviselhetetlenül oktalan vegetálás áldozatait.

Ott lesz százezer ember, az ábrándjaikkal. Amik abban a pillanatban kezdenek szertefoszlani, amint megérkeznek valahova az ismeretlenbe. És lerázva magukról az út porát, annak minden fáradtságával és szörnyűségével együtt, hirtelen rájuk tör a céltalanul nagy nihil.. Már nem tart tovább az adrenalin, amit az ábrándok szültek és a valamikori megérkezés reményében nagy közös „zarándoklat” táplált.

Nincs támpont, kapaszkodó, a betűk csak idegen jelek, a szavak dekódolt mondatokká állnak. Hová lettek az ígéretek, amikkel útnak indítottak ismeretlen, arctalan idegenek? Akik fizettek és akiknek fizetni kellett. Csempészek, és a százezrek sorsa fölött hatalmi játszmákat vívó politika?

Döbbenetes, de igaz: nem mások ők mint eszközök, statisztikai számok, egy nagy globális impérium pénz diktálta küzdelmében.

A kérdés az, hogy mikor jutnak el a -keleti filozófiából kölcsönzött szóval- „felébredett” állapotba, amikor az egyetlen valóság megismerése – aminek távol s közel nincs köze ahhoz a hazugsághoz, amivel útnak indították e szerencsétlenek több  százezres tömegét – felébreszt az elvarázsoltság álomittas állapotából…? És mi lesz azután…?

 Ui. : „Hazudtak nekünk” - mondta a kamerába egy arab férfi Svédországban. A háttérben gondozott három szintes lakóház valahol az elővárosban…

Az út végéhez ért, a küldetés beteljesült – és mi lesz tovább?

http://nkf.blogstar.hu/./pages/nkf/contents/blog/21128/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlók,vélemény
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?