Jön a Facebook rendőrség?

Jung Zs.

Volt itt egy hír a héten, ami a migráns probléma árnyékában nem kapott megfelelő hangsúlyt a sajtóban. Nevezetesen a Zöldek Brüsszelben egy európai Facebook rendőrség felállítását követelik.

A kezdeményezés és annak jogi háttere mindenképp komoly körültekintést igényel, mivel felmerül a kérdés, hogy innentől minden egyes felhasználó bejegyzéseit, hozzászólásait szisztematikusan átnézheti és cenzúrázhatja a rendszer, illetve milyen felhasználói adatokhoz lehet majd hozzáférése a rendőrségnek?

Jan-Philipp Albrecht a Zöldek Európa Parlamenti szóvivője a közösségi platformok (Facebook, Twitter) erősebb felügyeletét követeli, melyhez szerintük egy olyan egyedülálló rendőrségi részleg létrehozása szükséges, amely a különböző fórumokat, illetve közösségi platformokat szisztematikusan ellenőrzi, és annak büntetőjogi következményeit – határokon átnyúlva is- érvényre juttatja. Ehhez EU szerte  egyöntetű törvényi előírásokra van szükség, amelyek szabályozzák, hogy a közösségi oldalakon mit szabadjon leírni.

Heiko Mass (SPD) igazságügyi miniszter ezalatt csütörtökön újfent követelte egyes Facebook tartalmak konzekvenst törlését. Szerinte a „szociálmédiának” saját magának érdekeltnek kell lennie abban, hogy a „nyomasztó jobboldali szóbeszédeknek” ne adjon platformot – ezt a kijelentését a facebook mellett a twitterre is értette.

A „facebook rendőség” felállítására irányuló javaslatot  többek között a migráció kapcsán megjelenő  szélsőséges uszító tartalmak és a gyűlöletbeszédet kimerítő hozzászólások indukálták.

Részletek itt.

http://nkf.blogstar.hu/./pages/nkf/contents/blog/20839/pics/lead_800x600.jpg
facebook,hírmagyarázat,politika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?