A sötét, buta és arrogáns ember esete

Jung Zs.

Az Együtt végre megtalálta a magához illő három legkézenfekvőbb jelzőt. Csak nem értem Boross Péter mit keres a háttérben.

 A csatolt képet és a hozzá tartozó bejegyzést amúgy Juhász Péter (kimás?) jegyzi – Buffon óta meg tudjuk, hogy „ a stílus maga az ember” ezért ezzel aztán tovább nem is foglalkoznék.

Kicsit szemezgethetnék még a poszt alatti hozzászólásokból, de elégedjünk meg annyival, hogy az együtt követői méltónak bizonyultak a bejegyzés szellemiségéhez mind stilisztikai, mind tartalmi szempontból. (Ha valaki mégis ellenállhatatlan vágyat érez mindezt élesben is látni, itt megteheti.)

De mik azok a mondatok, amitől már az intelligencia látszatát sem akarja, vagy képes Juhász  fenntartani?

Talán az, hogy a volt miniszterelnök megemlíti Szent Istvánt mint egyúttal a kor zseniális politikusát? Vagy talán az, amit az unió geopolitikai centrumairól mondott, utalva annak abszolút balliberális fölényére? Vagy talán az, hogy felemlegette a harmadik generációs bevándorlók integrációs problémáit a nyugati országokban? Esetleg hibának tartja, hogy az unió a kevésbé tapasztalt Junkert delegálta az európai bizottság élére? Nos, valóban kényes kérdések ezek liberális szemszögből nézve. (Egyébként a Boross interjú  teljes egészében elolvasható itt - ajánlom.)

De ami miatt Juhász Péter és az Együtt ennyire nyilvánvaló módon bebizonyította, hogy híján van mindannak, amit politikai jóízlés, korrektség, vagy úri modor szavakkal aposztrofálunk , saját bevallása szerint az alábbiak:

 „Egyértelmű: nekünk is vissza kell toloncolni azokat, akik jogszerűtlenül érkeznek hozzánk. Sajnos, az ellenzéki híradók emberi érzésekre játszva menekült gyermekek síró arcát mutogatják, így manipulálják a közvéleményt. De a nemzetünk sorsa mindent megelőz ebben a kérdésben, a humán megfontolásokat háttérbe kell szorítani a válság kezelésében.” Hú-ha, micsoda szavak, még hogy a magyar kormány elsősorban a haza, az ország, és saját állampolgárainak érdekeit tartsa szem előtt.

Ezen sorokat Juhász Péter elolvasta, és levonta a konzekvenciát, idézem: „Boross Péter egy sötét, buta, rasszista emberi egyed.” – (amúgy arrogáns is, két sorral feljebb nevezett bejegyzésében).

Akkor én most megkérdezném halkan és csendesen Juhász Pétert, hogy mondja már el nekem, ő kinek az érdekeit képviseli, és óhajtaná képviselni, ha netán Orwelli rémálmokat idéző módon kormányra kerülne? És kikét képviseli most? Nem várjuk a választ, tudjuk anélkül is.

Egy mondat erejéig azonban visszakanyarodnék még a volt miniszterelnök személyéhez. Kevés olyan higgadt intelligenciájú, politikailag korrekt, morális kérdésekben pedig példa értékű  személyt jegyez a hazai közélet mint Boross. Ezek olyan erkölcsi magasságok, különösen a politika világát tekintve, ahova - nem szivesen irom le-, de a kendermagos Juhász soha nem tartozott, és ezek után már nem is fog.

De ne fejezzük be itt, mert van még egy fájón sarkalatos pont az interjúban, amire Boros Péter rávilágít:

„Az Európai Uniónak nem menekültkvóta-rendszerben kellene gondolkodnia, hanem saját haderő felállításán. Az amerikaiakkal való összefogás után először békét kellene teremteni a közel-keleti országokban. A menekülteket ezután vissza kell küldeni az anyaországukba, gazdaságilag rendbe kell tenni ezeket az országokat. Ennek elsősorban az amerikaiak pénzéből kellene megvalósulnia, hiszen – távlati elgondolás nélkül, pillanatnyi érdekeik miatt – ők kezdték el a háborút a térségben. Az amerikaiak humán tartalom nélküli versenykultúrában élnek. A kultúra szó itt idézőjelben értendő, hiszen inkább félműveltségnek nevezném.”

Nos, még soha senki, egyetlen egy európai politikus sem merte kimondani, hogy mindezért, ami jelenleg Európában és persze Afrikában zajlik az Egyesült Államok a felelős. Egyetlen egy európai politikus sem merte kimondani, hogy az USA mindezt távlati elgondolások nélkül, pillanatnyi érdekei miatt tette, és soha senki nem merte kimondani, hogy a közel-keleti országokban amerikai pénzekből kellene békét teremteni, és a bevándorlók visszatelepítését finanszírozni. Mert ezek a mi választott EU-s politikusaink gyávák de még csak nem is politikusok. Pont azok, aminek a köznyelv tartja őket: bürokraták.

Mi sem mutatja ezt jobban mint napjaink történései, az, ahogyan az öreg kontinens a káosz fele sodródik, az európai vezetés pedig tehetetlenül nézi, s ahelyett, hogy statégiai döntéseket hoznának, a bevándorlók befogadásáért aggódnak. Úgy tűnik összefüggéseket nem akarnak, rosszabb esetben nem is tudnak meglátni. Egy politikus legfontosabb tulajdonságai kell(ene), hogy legyenek a diplomáciai érzék, a stratégia alkotás,  a kooperatív magatartás és meggyőzés képessége – melyek az érdekérvényesítés feltételei. Ezekből jelenleg semmit nem látunk, mintha elvesztették volna  a gondolkozás képességét is...  Most pillanatnyilag nem kaptak semmilyen itinert "odaátról", hisz a felsőbb hatalmi érdek az, hogy, ami éppen zajlik, még egy jó darabig maradjon is így. De hát a telefonhívások egyre  jönnek a kontinensről, „Houston, baj van” – csak a válasz marad el. Ezért lenne most szükség stratégia alkotásra, összefogásra. De ők (a mi européer politikusaink) már rég elvesztették a józan lényeglátásukat, (ha egyáltalán valaha is volt nekik). Ők már csak egy bürokratikus végrehajtó hatalommá silányultak, akiket távvezérelve működtetnek egy irodából a tengeren túlról.

 

 

http://nkf.blogstar.hu/./pages/nkf/contents/blog/19821/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?