De szép öltönye van a bácsinak...

Jung Zs.

Ez a jegyzet a látszat ellenére nem Hajdú Péterről fog szólni, aki a mellékelt képet posztolta magáról ezzel a felirattal: „Monacóban, Albert Herceg által támogatott estélyen!” (Fontos esemény lehetett ez Hajdú életében, erre utal, hogy a „herceget” nagybetűvel írta, - gondolom ezzel próbálta alázatát hangsúlyozni az uralkodó személye iránt, vagy csak nem ismeri a helyesírás szabályait - illetve a mondatvégi felkiáltójel, holott ez egy kijelentő mondat. Ott van, ott volt - ennyit közölt. Pont.)

Nos, ahogy már korábban megjegyeztem minden látszat ellenére, nem a fent említett TV-s személyiségről szeretnék írni.

Sokkal inkább arról a jelenségről, ami szociológiailag a hazai celeb "társadalmi réteg" sajátossága: nevezetesen egzisztenciálisan jóval magasabbra jutott attól a szinttől, mint ahova ugyanezen idő alatt intellektuálisan sikerült eljutnia. Pontosabban nem eljutnia.

Honnan van bátorságom kimondani, leírni mindezt? Avatott szemnek elég csak ránéznie a fotóra, hogy észrevegye a kompetens öltözködés teljes hiányát. Pedig mondhatni ez legalább annyira evidens része – ezen a szinten - a társadalmi érintkezésnek, mint például a teríték. Az, hogy ismerjük és használjuk az asztali protokoll szabályait étkezéskor.

De térjünk vissza a képhez. „Csinos” „elegáns” árasztották el rajongói kedvencük posztját kommentjeikkel. Holott amit a képen látunk se nem csinos, de még kevésbé elegáns.Ellenben a legrosszabb amit a facebook az adott emberrel tehet:  hamis visszacsatolásokkal támogatja saját tévképzetét, aki immár elhiszi, hogy ő most valóban csinos és elegáns.

Miből következik mindez? Abból a kontraszelektált miliőből, amiben a hazai celeb mozog.Közege alapvetően két rétegre koncentrált leginkább,  a honi bulvár média kinevelte "sztárok",  illetőleg közvetett módon a saját rajongótábora. Ez utóbbiak pedig – a rajongás mibenlétének pszichológiai okán- legjobb esetben is csak ugyanazon, de még inkább alacsonyabb intellektuális szinten állnak, mint önmaga. (Soha nem rajongunk egy olyan emberért, aki képességei, modora tekintetében alulmúl minket.)

És itt most álljunk meg egy szóra. Rég kihalt, pedig, hát nagy szükség volna a tánc és illemtanár mesterségre. A pesti belvárosban egymást érik a különböző táncstúdiók a társastánc soha nem látott divatját éljük napjaikban, csakhogy ezek a tánciskolák már rég nem azok a tánciskolák, ahol társastáncokat, illemtant, viselkedéskultúrát tanulni járnak a "kiskisasszonyok" és "kisgavallérok". A viselkedéskultúra kiveszett, maradt lecsupaszítva a tánc –  direkt élvezet. Elvetették a jó modor diktálta távolságtartásban rejtőző izgalmak misztikumát. Nincsenek felfedezésre váró titkok, bizsergető merészség: egy pár centit lejjebb csúsztatott kéz a lány derekán, vagy egy véletlen közelebb hajlás, hogy érezd kölnijének illatát nyakának ívén. Nincsenek illemtan órák… pedig hát na… minden szempontból értékrendjét vesztett világunkban láthatjuk nap mint nap: szükség volna rá!

Akkor most nem állnánk pironkodva: a mi celebünk is ott van Monacóban, de kár, hogy kicsit fanyar a mosolyunk. Kár, hogy nem mondhatom az irigység diktálta annak kommentjét, aki csak ennyit írt –találóan– a kép alá: „sukár csávó”. Kár, hogy a „hajdúpéterjelenség” él és virul a honi „sztárvilágban” annak minden esendőségével. Kár…

Ennyin múlott: a nadrág szára túl hosszú, „harmonikázik” összesen egy „törés” megengedett. Ha felállunk, a zakót begomboljuk, a legalsót szabadon hagyva. Az már annyira evidens, hogy természetes – az ingnyakat begomboljuk mielőtt nyakkendőt kötünk. (Halkan jegyzem meg, a csomó elég félresikeredett – legalább is ebből a szögből, de ne legyünk rosszindulatúak.) Végül: a nyakkendő hosszából is hiányzik néhány centiméter a helyes viselet szabályai szerint.

Nos, mi ez a pár centi, mondhatjuk legyintve… Valóban mi ez, ahhoz a pár kötethez és illemtanórához képest, amiknek hiányát magán viseli a hazai közélet, még ebben az egyszerű, hétköznapi formában is. Legyenek észnél, olvassanak, és ne kövessék őket!

 

 

http://nkf.blogstar.hu/./pages/nkf/contents/blog/14000/pics/lead_800x600.jpg
celebek,divat,percemberkék
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?