Most akkor ki a királynő?

Jung Zs.

Alig pár napja Vajna Tímea energiát, fáradtságot és pénzt nem kímélve megszervezte, majd Christopher Lambert  a szépség mibenlétének nemzetközi szakértőjével sztárvendéggel az oldalán levezényelte a szépségkirálynő választást. Jöttek a szépségek, megmérettettek, és aztán egy lánynak a fejére került a korona. Nevére már nem emlékszem, arra sem igazán, hogy nézett ki.

Népszerű dolog a szépségkirálynő kreálás, mert a nagyjából a múltheti után most Hajdú Péter neje is megpróbálkozott ugyanezzel. (Egyébként nála is volt külföldi sztárvendég, a `90-es évek egyslágeres  csillaga Haddaway személyében - ahogy erre reflektálva Tatár Csilla műsorvezető diszkréten be is szólt a show végén: most pedig következzék Haddaway, sosem fogják kitalálni, hogy melyik számmal../What is love/ ) Na, de ne szaladjunk ennyire előre...

Jöttek a lányok, szépen mosolyogtak miközben masíroztak. Megvolt minden: közhelyes bemutatkozások, a szervezők pedig érzeték, hogy az elmaradhatatlan „világbéke küldetést” a szépségkirálynő mibenlét egyetemlegességét valamivel hangsúlyozni kell. Így aztán a lányok csoportosan ellátogattak egy sérült gyerekeket gondozó otthonba. Ott nem csináltak semmit, azon kívül, hogy meghatódtak, és elmorzsoltak néhány könnycseppet a szemük sarkában. (Lehetett jókat vágóképezni.) Aztán mint kósza szellő a tavaszi rét felett, huss tovább is illantak.

A szerkesztő csalafinta ember, olyan aki mindenre gondol, mert mi van akkor, ha a néző otthon ülve a tévéfotel ölelő melegében még nem hatódott meg eléggé ettől a jelenettől?

Jöhet hát a régi jól bevált klisé – találkozás a szerettekkel. Szem nem marad szárazon, a valóságshowkon edződött közönség végre itatgathatja könnyeit az előkészített papírzsebkendővel. És immár felkerülhet az í-re is a pont: jöhet a végkifejlet, a katartikus beteljesedés, és fejére kerülhet a korona valakinek. (Amúgy, ha a néző mondjuk csak a rokonok látogatása résznél kapcsolódott volna be, és addig nem láthatta a lányokat teljes glacban, akkor most jogosan csettithet a stylist csapat munkáján – igazán jól végezte dolgát a sminkes és a fodrász, sikerült képernyő kompatibilisat alkotni. Sármán Nóra ruhái amúgy kellemesek.)

(kép forrás: hirado.hu)

Szóval bejöttek ismét, immár talpig csipkében, és minő véletlen a zsűri és a közönség egyöntetűen szavazott. Ugyan a tízes záróképen egyetlen egy lány tudott királynői módon megállni, még a mosolya is hitelesnek tűnt, s talán egész tartása, karaktere alkalmas lett volna arra, hogy királynőként tündököljön. De mindezt a közönség és a zsűri másképp látta – nem szeretnénk hát e véleménnyel a világért sem vitatkozni. Egyébként is minek…

Ennek az országnak van már egy szépségkirálynője 1985 óta, úgy hívják Molnár Csilla Andrea. Őszintén, tudna valaki még egy nevet említeni? Mondjuk az utóbbi három évből?

Győzzük kapkodni a fejünket, mint a különböző tehetségkutatókon: X faktor, Megasztár, Csillag születik, The Voice, Rising Star. Csak ámulunk a jó hangú énekesek tömegén. Hány százan léptek a kamerák kereszttüzébe és énekeltek hibátlan tisztasággal? És aztán ebből a több száz döntősből hányan lettek valódi sztárok? Caramell, Gáspár Laci, Rúzsa Magdi, vagy talán Vastag Csaba? Pont. A többiek nevére már alig emlékezünk, nem lettek sztárok, azok maradtak akik voltak: hibátlan tisztasággal éneklő emberek. Hogy mindez miért történik így, a bulvár média „nézettséget generálni” kényszerén túl most nem boncolgatnám (egy külön bejegyzést megérne ennek elemzése) – de mindezt csak a királynő effektus miatt emlegettem fel. A bulvár felkap valamit ma, ízlelgeti, megcsócsálja, aztán holnap már kiöklendezi és jöhet az újabb falat.

És igen, ez a felszínes, mindig valami újat mutatni kényszer az, ami miatt már ma sem emlékszünk a szépségkirálynő nevére tegnapról, mert ma már itt van nekünk egy újabb.

De ez a világ már csak ilyen (mondhatnánk mi is közhelyesen): fastfoodok, okosmobilok és percemberkék futószalagon…

 

http://nkf.blogstar.hu/./pages/nkf/contents/blog/13624/pics/14349628368532544_800x600.jpg
bulvár,celebek,kritika,percemberkék,szépségkirálynő
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?